2019-01-13 06:33:33• hírek • Szatmár.ro

Örökségünk őrei: így látta ez elmúlt időszakot a Kölcsey csapata

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata az alábbiakban az Örökségünk Őrei verseny során szerzett első élményekről számol be.

"Az Örökségünk Őrei elnevezésű verseny híre iskolánkat is lázba hozta, elindította fantáziánkat. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata 13 diákból és 2 magyartanárnőből tevődik össze. A program lényege röviden: “örökbe fogadni” egy műemléket és azt feltérképezni, népszerűsíteni, programokat szervezni köré vagy akár más helyszíneken. A mi csapatunk a zsinagógát választotta, mint “örökbefogadott” műemlék. Így született meg csapatnevünk is, amivel közösségi hálókon is szerepelünk: Örökségünk a szatmárnémeti Zsinagóga.

Azért erre a műemlékre esett a választásunk, mivel ez az az épület, addig nagyon kevés információval rendelkeztünk róla, és szerettünk volna minél többet megtudni az épületről. Ugyanakkor a szatmári lakosság figyelmét is fel akartuk kelteni a zsinagóga páratlan szépségére és építészeti, kulturális értékeire. A verseny több fordulóból áll.

Az első, úgynevezett online forduló abból állt, hogy fel kell térképezni a műemléket, érdekességeket gyűjteni róla, vagyis a műemlék megismertetése. Ezen a téren nagy segítségünkre volt Csirák Csaba, helytörténész úr. A következő fordulója ennek a versenynek az offline forduló, ami abban áll, hogy különböző programokat kell szerveznünk az épület körül, vagy más helyszíneken. Az első programunk egy előadás volt, amit iskolában adtunk elő, ahol saját mesével ismertettük meg a kicsikkel a zsidók világát.

Második rendezvényünk egy idegenvezetés volt a zsinagógában, ahol átadhattuk diáktársainknak mindazt, amit mi is megtudtunk Csirák Csabától. Következő két programunk tulajdonképpen egymásra épült, hiszen egy slam poetry versenyt hirdettünk meg, ahol a versenyzők tollat ragadhattak, és kifejezhették magukat az iskola kisebb közönsége előtt a zsinagógával, zsidósággal kapcsolatban. Ennek folytatása volt utolsó rendezvényünk, egy jótékonysági délután, ahol a középpontba újra a slam poetry került, ugyanis a kolozsvári Nest-slam poetry csapat vezetett bel minket a modern versek világába.

Emellett az érdeklődők megtekinthették Gönczy Tamás: “Megtörtént de soha többet!” című fényképkiállítását, Süveg Sandra, kölcseys diák rajzait, illetve Muhi Sándor képeit a zsinagógáról. A jótékonysági délutánon összegyűlt pénzt a zsinagóga felújítására adományoztuk. A verseny utolsó fordulója arról szól, hogy egy ünnepi kisfilmet kell készítenünk, amelynek középpontjában a zsinagóga áll. Kisfilmünk az elkövetkező napokban megjelenik majd a Facebook-oldalunkon, amelyet meg lehet tekinteni, esetleg megosztani."
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: